TOP-4.2.1-15-BA1-2016-00004

Komló és térsége szociális alapszolgáltatásainak komplex fejlesztése

 

 

2018. | június | 29.
KOMLÓI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

VÉGET ÉRT A SZOCIÁLIS MEGAPROJEKT KOMLÓN
SZÁZÖTVENMILLIÓS BERUHÁZÁSSAL FEJLESZTETTÉK A TÉRSÉGI SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERT


A komlói kistérség összesen 21 településén javultak a szociális szektorban dolgozók munkakörülményei és az ellátást igénybe vevő rászorultak helyzete a napokban lezárult Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának vissza nem térítendő támogatásával. A Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ és a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat közösen lebonyolított fejlesztési programja a központot és a kistelepülési egységeket is érintette.

Már érezhetőek az elmúlt évek legnagyobb szociális beruházásának első hatásai Komlón és környékén. A Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központot és a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot érintő TOP-4.2.1-15-BA1-2016-00004 kódszámú, „Komló és térsége szociális alapszolgáltatásainak komplex fejlesztése” címet viselő projekt, a napokban fejeződik be hivatalosan, de a legtöbb programelem már korábban elkészült, némelyiket hónapok óta használják a szolgáltatók és ügyfeleik. A kivitelezéshez az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programja 150 millió forintnyi, vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A leglátványosabb változás, hogy mind a 21 érintett településen önálló irodákat alakítottak ki, amiket közösen használ a szociális központ és a családsegítő. A helyiségeket az önkormányzatok biztosították, a berendezést és az informatikai eszközöket pedig a projekt fedezte. Így végre adottak a feltételek, hogy a szakemberek, nyugodt körülmények között, és megfelelő infrastruktúrával végezhessék napi munkájukat, és az ügyfelek részére is elérhetőbbé váljanak a szolgáltatások, amire a szociális munkában különösen nagy szükség van.

Felújítások és átalakítások történtek több épületben: akadálymentesítésen esett át a családsegítő, és a közösségi ellátás komlói épülete, valamint a magyarszéki, és szászvári, részben szociális célú ingatlanok is.

Komlón új szolgáltatásokkal is bővült a szociális intézmények kínálata. Az Arany Alkony Idősek Klubjában a szükséges eszközök beszerzésével beindult a demenciában szenvedő betegek nappali ellátása. A szenvedélybetegek terápiájában nagy tapasztalattal rendelkező INDIT Közalapítvánnyal összefogva pedig egy közösségi ellátásra alkalmas helyiséget alakítottak ki a városban. Mindkét újdonság hamar népszerű lett az érintettek körében, ami bizonyítja, hogy a szociális intézmények jól mérték fel helyben az igényeket.

További információ kérhető a komlo.csagyesz@upcmail.hu e-mailcímen.